- Kategorie
-
MIÓD SPADŹ LIŚCIASTA 1kg zbiór 2023
Wysyłka w ciągu | natychmiast |
Cena przesyłki | 14 |
Waga | 0.15 kg |
Miód Spadziowy pochodzący ze spadzi drzew iglastych oraz liściastych jest bardzo cenionym miodem. Miód spadziowy to jeden z najdroższych na polskim rynku miodu. Szczególnie jeśli mowa o miodzie spadziowym iglastym. Miód spadziowy tak bardzo różni się od miodu nektarowego, że przyciąga osoby, które normalnie nie kochają miodu. Jego aromatyczna złożoność budzi zachwyt
Miód spadziowy - jak i gdzie powstaje?
Aby lepiej zrozumieć, czym jest miód spadziowy, musimy wiedzieć, że pszczoły mogą produkować miód, zbierając i przetwarzając dwa różne składniki odżywcze: nektar i spadź. Jednak spadź, w przeciwieństwie do nektaru, nie jest wytwarzana bezpośrednio z roślin, ale z owadów, które pobierają soki z roślin, aby żyć i rozmnażać się, wydzielając produkt nadal bogaty w składniki odżywcze, zwłaszcza cukry: spadź. Kropelki spadzi przyklejają się do liści, gałęzi, kory i tak dalej; pszczoły go znajdują, zbierają i dzięki swojej pracy wytwarzają miód.
Miód ze spadzi iglastej oraz liściastej
Miód ze spadzi iglastej oraz liściastej to miód gęstszy od nektarowego i zawiera więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Z organoleptycznego punktu widzenia miód ze spadzi iglastej oraz liściastej jest mniej słodki, a kolor ciemniejszy niż miód nektarowy i długo pozostaje płynny. Jednym z miodów nektarowych, który być może najbardziej przypomina miód spadziowy, jest miód kasztanowy (mało popularny w Polsce).
Zastosowanie miodu spadziowego:
- Charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza.
- Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka.
- Miód spadziowy na co dzień wzmacnia serce i układ krążenia.
- Posiada właścwości przeciwreumatyczne.
- Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia.
Miód Spadziowy właściwości:
Kolor: Ciemny. Przybiera barwy od zgniłozielonej przez szarobrązową aż do prawie czarnej.
Smak: Intensywny smak, lekko żywiczny i niezbyt słodki. Mogą w nim występować także kwaśne lub gorzkawe nuty.
Zapach: Delikatny, subtelnie korzenny, czasem także żywiczny lub orzechowy.
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: Od maja do lipca lub od sierpnia do października.
Krystalizacja: Długa krystalizacja.